موسسه طیبات
موسسه تحقیقات و آموزش فقه اقتصادی

استفتاء/ قرض به شرط زیاده یا سپرده‌گذاری

شرط زیاده در قرض دو گونه است: عینی و حکمی.

در زیاده عینی پرداخت کالا یا مبلغ اضافه شرط می‌شود؛ مثلا قرض دهنده می‌گوید: ده میلیون تومان به تو قرض می‌دهم به شرط اینکه یک میلیون تومان اضافه به من پس بدهی یا فلان کالایی را به من بدهی.

در زیاده حکمی انجام کاری شرط می‌شود؛ مثلا در صورتی قرض داده می‌شود که پیش از آن مبلغی را برای مدتی در نزد صندوق، سپرده‌گذاری شده باشد.

شما با انتخاب نام هر کدام از مراجع عظام تقلید می‌توانید فتاوای ایشان را ملاحظه نمایید.

فتوای حضرت امام خامنه‌ای(مد ظله العالی)

Khamenei

سؤال: یک صندوق که وام‌هایی را در اختیار اعضای خود قرار می‌دهد، ولی برای دادن وام شرط می‌کند که متقاضی وام، مبلغی پول را به مدت سه یا شش ماه در صندوق بگذارد و بعد از گذشت این مدت به مقدار دو برابر پولی که به صندوق سپرده است به او وام می‌دهد و بعد از آنکه همه وام را پرداخت کرد، پولی که قبلا در صندوق گذاشته بود به او مسترد می‌شود، این کار چه حکمی دارد؟

جواب: اگر دادن پول به صندوق به این عنوان باشد که آن پول برای مدتی نزد صندوق به صورت قرض بماند، به این شرط که صندوق هم بعد از آن مدت، وامی در اختیار او قرار دهد و یا وام دادن صندوق مشروط به شرط باشد که او قبلا مبلغی را در صندوق گذاشته باشد، این شرط در حکم ربا بوده و شرعا حرام و باطل است، ولی اصل قرض نسبت به هر دو طرف صحیح می باشد.

فتوای آیت الله تبریزی(رحمه الله علیه)

مراجع تقلید

سوال: دفتر حضرت آیت الله تبریزی مد ظله العالی
منظور از قرض مشروط چیست؟ آیا ربا محسوب می‌شود؟ (قرض می‌دهند به شرطی که مبلغ بیشتری را قرض بگیرند)

جواب: بسمه تعالی چنانچه در قرض غیر از پرداخت اصل قرض چیز دیگری را شرط کنند – مثل اینکه شرط کنند قرض گیرنده پس از مدتی مبلغ بیشتری به قرض دهنده قرض بدهد- قرض مزبور ربوی و حرام است. والله العالم

فتوای آیت الله صافی گلپایگانی(دامت برکاته)

Safi

سوال: محضر مبارک حضرت آیت الله صافی گلپایگانی حکم قرض مشروط به زیاده چیست؟

جواب: قرض به شرط زیاده ربا و حرام است. والله العالم

شرح کارشناسی

متن

https://tyb.ir/?p=21659 =لینک کوتاه مطلب

سایر احکام و استفتائات

ابعاد فقهی و حقوقی معاملات فردایی سکه و ارز

معامله فردایی به آن دست از معاملات در بازار ارز و طلا گفته می شود که طرف های معامله به قصد نوسان گیری و دریافت سود و ربح از تغییرات قیمت ارز یا طلا در روز بعد منتفع شده و قصد طرفین خرید و فروش یا تحویل ارز یا طلا نمی باشد این معامله در برخی کشور ها از جمله ایران ممنوع بوده و در…

ضمانت سود انتظاری

در یکی از مواد قرارداد مشارکت مدنی بانک ها چنین شرط شده است که: شریک(مشتری) متعهد گردید تسهیلات دریافتی را در موضوع مشارکت به نحوی به کار گیرد که در پایان دوره مشارکت سود مورد انتظار بانک محقق شود و اگر این سود محقق نشد هرچند مشتری به عنوان یکی از شرکا در این عدم تحقق سود مقصر…

شرط خرید کالا توسط مشتری در سلف

آیا در قرارداد سلف، خریدار می تواند با فروشنده شرط نماید که جنس خریداری شده را در سررسید، فروشنده از خریدار به قیمتی که الان معین می کنند بخرد؟
۱ از ۲۸