موسسه طیبات
موسسه تحقیقات و آموزش فقه اقتصادی

استفتاء/ سوالات مربوط به اجاره از آیت الله العظمی سیستانی

فتوای آیت الله سیستانی(دامت برکاته)

Sistani

۱-پرسش: اگر کارگری را اجیر کنیم و هیچ شرطی از بیمه کردن و غیره نکرد ولی بعد از انجام کار و گرفتن حقوق ادعای بیمه و دیگر امتیازات می‌کند آیا چنین حقی دارد؟

پاسخ: اگر کسی را اجیر کنند و مقرراتی که در مورد حقوق کارگر در قانون آمده است مورد توجه نباشد کارگر حق مطالبه ندارد مگر این که آن مقررات به حدی در عرف جامعه متعارف شود که هیچ قراردادی بدون رعایت آنها بسته نشود به گونه‌ای که اگر ذکر نگردد، در عرف معلوم باشد که آن مقررات مورد توجه است.

۲-پرسش: هر گاه عقد اجاره‌ای صورت بگیرد به شرط اینکه گرم کردن ساختمان به عهده موجر باشد و بعد از مدتی هزینه گرم کردن بیش از اجرت آن بشود، آیا باید موجر بر تعهد باقی باشد و لو اینکه در قرارداد تعدیلی بیش بینی نشده باشد و اگر عقد به غیر اجاره باشد تکلیف چیست ؟

پاسخ: باید به تعهدی که ضمن عقد اجازه داده است عمل کند و فرقی بین اجاره و غیره نیست .

۳-پرسش: اگر مستاجر خانه، منزل را به کسی دیگر اجاره دهد و خود زندان رود و مالک از مستاجر دوم طلب اجاره کند و رضایت ندهد حکم چیست؟

پاسخ: اگر مالک با مستاجر اول شرط انتفاع شخصی نکرده باشد و مستاجر حق اجاره دادن خانه را داشته باشد، چنانچه مدت اجاره باقی است کسی حق رجوع به مستاجر را ندارد ، و در این مدت مستأجر دوم حق انتفاع از منزل مزبور را دارد ولی به هر حال طرف مالک مستاجر اول است و باید مبلغ اجاره را بدهد.

۴-پرسش: اجاره دادن وسایل مسجد چه حکمی دارد؟

پاسخ: گرفتن مبلغ به ازای استفاده از مسجد جایز نیست. بله جایز است برای متولی شرعی اوقاف مسجد گرفتن پول به ازای استفاده از موقوفات مسجد در مجلس ختم همانند فرش و روشنائی و تهویه و بلندگو اگر مقتضای وقفیت آنها چنین باشد، به این معنی که وقف فرش و تهویه و غیره وقف منفعت باشد نه وقف انتفاع.

۵-پرسش: اگر در اجاره شرط دوام بشود یا اجرت مجهول باشد یا مدت مجهول باشد حکم چیست ؟

پاسخ: در تمام فروض مذکوره اجاره باطل است، بلکه هم باید مدت اجاره را تعیین کنند و هم اجرت را باید مشخص کنند .

منبع: سایت معظم له

https://tyb.ir/?p=21882 =لینک کوتاه مطلب

سایر احکام و استفتائات

نرخ ارز چیست؟ + مفاهیم و اصطلاحات ارز

ارز، زبان مشترک اقتصادی کشورهاست که در مبادلات بین‌المللی و معاملات تجاری نقش حیاتی ایفا می‌کند. این که نرخ ارز چیست و چگونه تعیین می‌شود، می‌تواند تأثیرات عمیقی بر زندگی روزمره، تجارت، و حتی سیاست‌های کلان اقتصادی کشورها داشته باشد. در این مقاله به بررسی مفهوم ارز و انواع نرخ…

ابعاد فقهی و حقوقی معاملات فردایی سکه و ارز

معامله فردایی به آن دست از معاملات در بازار ارز و طلا گفته می شود که طرف های معامله به قصد نوسان گیری و دریافت سود و ربح از تغییرات قیمت ارز یا طلا در روز بعد منتفع شده و قصد طرفین خرید و فروش یا تحویل ارز یا طلا نمی باشد این معامله در برخی کشور ها از جمله ایران ممنوع بوده و در…

ضمانت سود انتظاری

در یکی از مواد قرارداد مشارکت مدنی بانک ها چنین شرط شده است که: شریک(مشتری) متعهد گردید تسهیلات دریافتی را در موضوع مشارکت به نحوی به کار گیرد که در پایان دوره مشارکت سود مورد انتظار بانک محقق شود و اگر این سود محقق نشد هرچند مشتری به عنوان یکی از شرکا در این عدم تحقق سود مقصر…
۱ از ۲۹