اجرای بهتر قانون عملیات بانکی بدون ربا با کاهش نرخ سود
به گفته حجتالاسلام والمسلمین توسلی، یقینا کاهش سودهای بانکی باعث اجرای بهتر قانون عملیات بانکی بدون ربا میشود و میتواند به ما در حرکت به سمت اقتصاد تولیدی کمک کند.
به گزارش خبرگزاری ایکنا، حجتالاسلام والمسلمین محمداسماعیل توسلی، عضو هیئتعلمی دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی(ره)، با اشاره به کاهش سود بانکی از سوی شورای پول و اعتبار به بحث درباره نتایج این اقدام و تأثیر آن بر بانکداری اسلامی در کشور پرداخت و اظهار کرد: قطعا این اقدام شورای پول و اعتبار، اقدامی مناسب است؛ چراکه اگر ما بخواهیم به سمت اقتصاد تولیدی حرکت کنیم یکی از پارامترهایی که باید بر آن تأکید کنیم کاهش نرخ سود بانکی است.
هدف از کاهش سود بانکی
وی ادامه داد: نکته دیگر در مورد رابطه نرخ سود بانکی و تورم است و با توجه به اینکه نرخ تورم در حال کاهش است از سوی دیگر نرخهای سود هم باید در اقتصاد کاهش پیدا کند تا بتواند تأثیر خود را بر تولید بگذارد و هدف از کاهش سود بانکی هم همین است.
توسلی اظهار کرد: از سوی دیگر چون حضور تورم در اقتصاد باعث ایجاد سوداگری میشود و افزایش سودها، رانتی را ایجاد میکند که باعث سوءاستفاده سوداگران میشود بنابراین باید برای این موضوع چارهای اندیشید چراکه سرمایهها به سمت بازار سیاه حرکت خواهد کرد.
نحوه تعیین نرخ سود در بانکداری بدون ربا
عضو هیئتعلمی دانشگاه علامه تأکید کرد: اکنون بسیاری از وامها با نرخ سود بالا پرداخت میشود اما تقاضایی برای آن وجود ندارد و یقینا در شرایط کنونی، کاهش نرخ سود بانکی میتواند تحولاتی را در اقتصاد ایجاد کند البته به شرطی که بتوانیم بقیه اقدامات لازم برای توسعه اقتصادی کشور را به طور همزمان انجام دهیم.
توسلی ادامه داد: همانطور که ما در شرایط رکود هستیم و سوددهی تولیدکنندگان کاهش پیدا میکند، همزمان میتوانیم نرخ سود علیالحساب را کاهش دهیم؛ چراکه در بانکداری بدون ربا، نرخ سود بانکی براساس بازدهی بازار تعیین میشود و در شرایط رکودی بازدهی بازار کاهش پیدا میکند.
تفاوت تعیین سود در بانکداری اسلامی و متعارف
وی افزود: مخصوصا در عقود مبادلهای، نرخ سود ثابتی وجود دارد که براساس بازدهی بازار به وجود میآید. در شرایط کنونی یقینا نرخهای بازدهی بازار به سمت کاهشی در حال حرکت هستند بنابراین اگر نرخهای سود علیالحساب را هم کاهش دهیم با بانکداری بدون ربا تناقضی نخواهد داشت.
عضو هیئتعلمی دانشگاه علامه طباطبایی(ره) در پاسخ به پرسشی درباره تفاوت تعیین سود در بانکداری اسلامی و متعارف اظهار کرد: قطعا نرخ سود در این دو سیستم به یک شیوه تعیین نمیشود. معمولا در بانکداری متعارف نرخها را با بهرهای که برای پول وجود دارد تعیین میکنند اما در اقتصاد اسلامی، نرخ سود ناشی از بازدهی داراییهای واقعی در بازار مالی است؛ بنابراین بانکداری اسلامی و متعارف، ماهیتا در شیوه به دست آوردن این نرخها با هم تفاوت دارند.
حرکت به سمت اقتصاد تولیدی با کاهش سود بانکی
وی در پاسخ به پرسشی درباره رابطه کاهش سود بانکی با اجرای قانون عملیات بانکی بدون ربا اظهار کرد: یقینا کاهش سودهای بانکی باعث اجرای بهتر قانون عملیات بانکی بدون ربا میشود و میتواند به ما در حرکت به سمت اقتصاد تولیدی کمک کند.
توسلی در پایان گفت: یقینا در شرایط کنونی، کسی وارد این بازار و با این نرخهای سود نخواهد شد؛ چرا که نرخ بازدهی اوراق مالی کاهش پیدا کرده است و اگر این نرخهای سود کاهش پیدا نکند تحولی در اقتصاد ایجاد نخواهد شد.