موسسه طیبات
موسسه تحقیقات و آموزش فقه اقتصادی

عدم مطالعه قرارداد بانکی توسط مشتری

یکی از مواردی که معمولاً در بانک‌ها با آن مواجه هستیم این است که مشتریان قراردادهای منعقده با بانک را مطالعه نمی‌کنند و یا توجه ندارند که چه قراردادی با آنان منعقد می‌شود؛ آنان تنها به دنبال این هستند که یا مبلغی را به بانک سپرده و سود دریافت کنند و یا این که از بانک وامی گرفته و اقساط آن را پرداخت نمایند.

از آنجایی که در معاملات، علاوه بر اینکه باید طرفین معامله بدانند چه معامله‌ای انجام می‌دهند و از مفاد آن اطلاع داشته باشند، باید قصد آن معامله را نیز داشته باشند؛ در مواردی که مشتری نمی‌داند چه معامله‌ای با بانک انجام می‌دهد، طبیعتاً قصد هم به درستی محقق نمی‌شود. حال اگر در معامله‌ای، قرارداد مطالعه نشود و مشتری از مفاد آن آگاهی نداشته باشد، حکم چنین قراردادی چیست؟

سؤال: کارمند بانک مفاد شرعی قرارداد را به مشتری توضیح می‌دهد؛ مثلاً اینکه شما از طرف بانک وکیل هستید که کالایی را خریده و به قیمت بیشتر به خودتان بفروشید اما مشتریان معمولاً اصل قرارداد را مطالعه نمی‌کنند.

۱: آیا اینکه مشتری مفاد قرارداد را اجمالاً می‌داند اما تفصیلاً نداند، مشکلی از جهت صحت قرارداد به وجود می‌آید یا نه؟

۲: اگر کارمند توضیحی به مشتری ندهد و مشتری نیز قرارداد را مطالعه نکند و فقط می‌داند که بانک یک تسهیلاتی را به وی می‌دهد و مبلغی بیشتر می‌گیرد، مثلاً فقط می‌داند که نام قرارداد فروش اقساطی است یا گاهی حتی این را هم نمی‌داند، در این صورت حکم آن قرارداد چیست؟

شما با انتخاب نام هر کدام از مراجع عظام تقلید می‌توانید فتاوای ایشان را ملاحظه نمایید.

فتوای حضرت امام خامنه‌ای(مد ظله العالی)

Khamenei

جواب: به‌هرحال اگر بداند عملیات بانکى بر طبق قوانین مصوب مجلس شوراى اسلامى و مورد تأیید شوراى محترم نگهبان صورت مى‌گیرد، کافى است.[۱]


[۱]. استفتاء موجود در مؤسسه فقه اقتصادی طیبات.

فتوای آیت الله سبحانی(دامت برکاته)

Sobhani

جواب:  اگر مشتری اجمالاً از مفاد قرارداد اطلاع داشته باشد قرارداد صحیح است.[۱]


[۱]. آیت الله سبحانی، استفتاء تلفنی از دفتر معظم‌له. ۳۷۷۴۳۱۵۱-۰۲۵.

فتوای آیت الله سیستانی(دامت برکاته)

Sistani

جواب: اگر براساس یکی از عقود شرعی معامله انجام گیرد ومشتری بداند معامله‌ای که انجام می‌دهد چیست عقد صحیح است و در صورت جهالت به اصل معامله، معامله باطل است.[۱]


[۱] . آیت الله سیستانی، استفتا تلفنی از دفتر معظم‌له. ۳۷۷۴۱۴۱۵-۰۲۵.

فتوای آیت الله شبیری زنجانی(دامت برکاته)

Shobeiri

جواب: اگر مشتری به بانک وکالت می‌دهد که قراردادی شرعی با او انجام دهد ولی تفصیلات آن را نداند، کافی است؛ فعل بانک حمل بر صحت می‌شود و معامله صحیح است.[۱]


[۱]. استفتاء موجود در مؤسسه فقه اقتصادی طیبات.

فتوای آیت الله صافی گلپایگانی(دامت برکاته)

Safi

جواب: برای حلیت زیاده‌ای که بانک از اشخاص می‌گیرد تحقق معاملات نقد و فروش نسیه اقساطی لازم است و لذا لازم است طرفین قرارداد با توجه و اطلاع کامل وارد معامله شوند و در غیر این صورت گرفتن زیاده بانک جایز نیست.[۱]

سؤال: بانک‌ها در جمهورى اسلامى تحت عناوین شرعیه «مضاربه- مساقات- مزارعه- شرکت- جعاله و. . . » با مشتریان و بالعکس قرارداد منعقد می‌کند و هرماه على‌الحساب ۱۴% یا کمتر و بیشتر در اختیار مشتریان قرار داده و‌ در پایان مدت تصفیه‌حساب می‌کند.

نظر به اینکه مردم عادى و مشتریان عموماً شرایط و قیود مندرج در برگۀ قرارداد را مطالعه نمى‌کنند و نوعاً به امضاء کردن اکتفا مى‌کنند و بدین‌وسیله رضایت خود را در پذیرش کلیه شرایط و قیود اعلام می‌دارند، آیا صرف امضاء کردن یا قبول کلیۀ شرایط به‌طور شفاهى باآنکه از خصوصیات و عناوین شرعیه آگاهى ندارند، سبب تحقق عقود مذکور و مشروعیت آن‌ها مى‌شود؟ یا لازم به تفهیم و تفهّم از طرف بانک‌ها یا متعاقدین مى‌باشد؟

جواب: برای صحت کلیه معاملات، توجه طرفین وتعیین نوع معامله و رعایت شرایطى که در صحت آن معتبر است، لازم است و اکتفا به امضای ناآگاهانه و خالى از قصد، نوع و شرایط معامله، جایز نیست.[۲]


[۱]. استفتاء موجود در مؤسسه فقه اقتصادی طیبات.

[۲]. آیت‌الله صافی گلپایگانی، جامع‌الاحکام، ج ۲، سؤال ۱۹۹۳.

فتوای آیت الله مکارم شیرازی(دامت برکاته)

Makarem

سؤال: کارمند بانک مفاد شرعی قرارداد را به مشتری توضیح می‌دهد؛ مثلاً اینکه شما از طرف بانک وکیل هستید که کالایی را خریده و به قیمت بیشتر به خودتان بفروشید اما مشتریان معمولاً اصل قرارداد را مطالعه نمی‌کنند.

۱: آیا اینکه مشتری مفاد قرارداد را اجمالاً می‌داند اما تفصیلاً نداند، مشکلی از جهت صحت قرارداد به وجود می‌آید یا نه؟

۲: اگر کارمند توضیحی به مشتری ندهد و مشتری نیز قرارداد را مطالعه نکند و فقط می‌داند که بانک یک تسهیلاتی را به وی می‌دهد و مبلغی بیشتر می‌گیرد، مثلاً فقط می‌داند که نام قرارداد فروش اقساطی است یا گاهی حتی این را هم نمی‌داند، در این صورت حکم آن قرارداد چیست؟

جواب: ۱- در صورتی که قرار داد به صورت واضح به مشتری تفهیم شده صحیح است. ۲- چنانچه مشتری برخلاف قرار داد عمل نکند اشکالی ندارد.[۱]


[۱] . استفتاء موجود در مؤسسه فقه اقتصادی طیبات.

فتوای آیت الله نوری همدانی(دامت برکاته)

noori

جواب: لازم است مشتری متن قرارداد را دقیقاً بداند تا عقد صحیح باشد، در غیر اینصورت اشکال دارد.[۱]


[۱] . استفتاء موجود در مؤسسه فقه اقتصادی طیبات.

شرح کارشناسی

در پاسخ به این سؤال که در صورتی که مشتری قرارداد بانکی را بدون مطالعه امضا کند قراداد چه حکمی دارد؟ نظر همه مراجع عظام تقلید بر این است که اگر مشتری اجمالاً بداند که چه نوع قراردادی را امضا می‌کند عقد صحیح است.

احکام و استفتائات پول و بانک

ضمانت سود انتظاری

در یکی از مواد قرارداد مشارکت مدنی بانک ها چنین شرط شده است که: شریک(مشتری) متعهد گردید تسهیلات دریافتی را در موضوع مشارکت به نحوی به کار گیرد که در پایان دوره مشارکت سود مورد انتظار بانک محقق شود و اگر این سود محقق نشد هرچند مشتری به عنوان یکی از شرکا در این عدم تحقق سود مقصر…

شرط خرید کالا توسط مشتری در سلف

آیا در قرارداد سلف، خریدار می تواند با فروشنده شرط نماید که جنس خریداری شده را در سررسید، فروشنده از خریدار به قیمتی که الان معین می کنند بخرد؟

جریمه در قرض

مقدمه استفتاء مورد نظر در دسترس نمی باشد. شما با انتخاب نام هر کدام از مراجع عظام تقلید می‌توانید فتاوای ایشان را ملاحظه نمایید. فتوای حضرت امام خمینی(رضوان الله تعالی علیه) استفتاء مرجع مورد نظر در دسترس نمی باشد.فتوای حضرت امام خامنه‌ای(مد ظله العالی) شماره استفتاء:…
۱ از ۱۹

حکم شرعی بیت کوین از نظر مراجع تقلید

تا زمانی که این ارز پشتوانه دقیق و روشن مثل حمایت بانک مرکزی کشور را نداشته باشد بدون پشتوانه و ارزش است و اگر اقتصاد کشور را بر اساس آنچه کارشناسان اقتصادی می گویند با پولشویی ها و دور زدن حق حاکمیت به خطر بیندازد از نظر شرع بدیهی است که دارای اشکال است.

حکم فقهی پرداخت تسهیلات جعاله بانکی بابت حقوق کارکنان

حقوق کارکنان، بدهی‌ای است که فعال اقتصادی به کارکنان خود دارد و متعهد است بپردازد و لذا از مصادیق خدمت محسوب نمی‌شود تا بانک بتواند به چنین مواردی تسهیلات جعاله بپردازد و در صورتی که پرداخت شود بانک نمی‌تواند در ازای این تسهیلات سود دریافت نماید؛ هرچند امکان تأمین نقدینگی برای…

اعلام قیمت نقد در فروش نسیه

سوال: آیا در خرید و فروش نسیه لازم است حتماً فروشنده قیمت نقدی و نسیه کالا را اعلام کند؟ یا اگر فقط قیمت نسیه را اعلام کند معامله صحیح است؟

مصرف تسهیلات فروش اقساطی برای پرداخت بدهی

سوال: از بانک تسهیلات فروش اقساطی دریافت کردم و بانک به من وکالت داد تا با آن پول خودرو برای بانک بخرم و سپس آن را از طرف بانک و با مبلغی بیشتر به صورت اقساطی به خودم بفروشم. اما بنده آن را برای خرید خودرو مصرف نکردم وظیفه بنده الان چیست؟ با توجه به اینکه بانک با تلقی اینکه به…

تخفیف در معامله نسیه

سوال: اگر فردی کالایی را به صورت نسیه خریداری کند و قبل از سررسید بخواهد قیمت کالا را پرداخت نماید آیا برای فروشنده لازم است که در قیمت کالایی که فروخته تخفیف بدهد؟
۱ از ۲

کارمزد قرض‌الحسنه

سوال: زمانی که از بانک‌ها قرض‌الحسنه دریافت میکنیم مبلغی را به عنوان کارمزد علاوه از اصل قرض از ما دریافت می‌کنند آیا پرداخت این مبلغ جایز است؟

استفتاء/ قرض به شرط زیاده یا سپرده‌گذاری

شرط زیاده در قرض دو گونه است: عینی و حکمی. در زیاده عینی پرداخت کالا یا مبلغ اضافه شرط می‌شود؛ مثلا قرض دهنده می‌گوید: ده میلیون تومان به تو قرض می‌دهم به شرط اینکه یک میلیون تومان اضافه به من پس بدهی یا فلان کالایی را به من بدهی. در زیاده حکمی انجام کاری شرط می‌شود؛ مثلا…

شیوه محاسبه کارمزد وام قرض الحسنه

بانک‌ها برای محاسبه کارمزد پرداخت قرض‌الحسنه این هزینه‌ها را داخل می‌کنند: ۱- هزینه تبلیغاتی که برای تشویق مردم برای افتتاح حساب قرض‌الحسنه می‌کنند؛ ۲- هزینه‌های جمع‌آوری قرض ۳- هزینه‌های جوایزی که به مردم پرداخت می‌کنند برای قرض دادن به بانک ۴- هزینه‌های کارمندان، ساختمان، آب،…