موسسه طیبات
موسسه تحقیقات و آموزش فقه اقتصادی

استفتاء/ خسارت تاخیر تأدیه

فتوای حضرت امام خامنه‌ای(مد ظله العالی)

Khamenei

سوال: 

بسمه تعالی
محضر مبارک مقام معظم رهبری آیت الله خامنه‌ای (مد ظله العالی)
نظر به اینکه ماده ۱۲ قانون صدور چک، گرفتن وجهی به عنوان خسارت تاخیر تأدیه را مجاز می‌شمارد که لازمه آن گرفتن مبلغی بیش از اصل دین می‌باشد و از سوئی قانون مزبور که در سال ۱۳۵۵ تصویب شده است در سال ۱۳۷۲ در مجلس شورای اسلامی مطرح و برخی از مواد آن اصلاح گردیده و به تائید شورای محترم نگهبان رسیده است.
علیهذا مستدعی است نظر مبارک را در مورد اینکه آیا گرفتن خسارت تاخیر تأدیه طبق قانون فوق مشروعیت دارد یا از مصادیق ربا می‌باشد اعلام فرمایید.

جواب:
بسمه تعالی
خسارات ناشی از تاخیر تأدیه بدهی اگر ثابت شود که مستند به تاخیر تأدیه است در ضمان بدهکار است و حکم ربا ندارد، و در هر صورت حکم مستند به قانون مصوب مجلس شورای اسلامی که به تأیید شورای محترم نگهبان رسیده باشد بی اشکال و قابل اجراء هست.

https://tyb.ir/?p=21878 =لینک کوتاه

سایر احکام و استفتائات

ضمانت سود انتظاری

در یکی از مواد قرارداد مشارکت مدنی بانک ها چنین شرط شده است که: شریک(مشتری) متعهد گردید تسهیلات دریافتی را در موضوع مشارکت به نحوی به کار گیرد که در پایان دوره مشارکت سود مورد انتظار بانک محقق شود و اگر این سود محقق نشد هرچند مشتری به عنوان یکی از شرکا در این عدم تحقق سود مقصر…

شرط خرید کالا توسط مشتری در سلف

آیا در قرارداد سلف، خریدار می تواند با فروشنده شرط نماید که جنس خریداری شده را در سررسید، فروشنده از خریدار به قیمتی که الان معین می کنند بخرد؟

زیاده به نفع شخص ثالث

در عقد قرض اگر شرط زیاده به نفع شخص ثالث باشد طوری که به خود قرض دهنده هیچ نفعی نرسد آیا چنین شرطی جایز است؟
۱ از ۲۸