موسسه طیبات
موسسه تحقیقات و آموزش فقه اقتصادی

خرید و فروش چک

بنده پژوهشی در موضوع بیع دین دارم و طبق مطالعاتی که در کتب فقهی داشته‌ام مشهور فقها با قطع نظر از تفصیلاتی که هست آن را جایز دانسته‌اند. اما در معاملات معاصر با توجه به این که امروزه یکی از معاملات مرسوم خرید و فروش چک است که بر اساس بیع دین شما آن را در صورتی که چک واقعی باشد صحیح می‌دانید و نیز روشن است که چک خود ارزش مالی ندارد بلکه سندی است که حاکی از بدهی است و از طرفی این چک‌ها حاکی از دیون پولی است (اکثر مواقع بدهی بدهکار پول است) و شما در موضوع خرید و فروش پول به این صورت که مثلاً کسی ۱۰۰ هزار تومان را به صورت مدت‌دار به ۱۱۰ هزار تومان بفروشد جایز نمی‌دانید.

سوال بنده این است علت این که شما خرید و فروش چک را که در واقع ماهیت آن به خرید و فروش پول به کمتر برمی‌گردد، جایز دانسته‌اید چیست؟ و به عبارت دیگر آیا بنده می‌توانم چنین نتیجه بگیرم که چون معیار در پول، شمارشی بودن آن است لذا ربای معاملی در آن جریان ندارد و می‌توان به زیاده و نقیصه معامله کرد؟ و بر این اساس فقها خرید و فروش چک (دیون پولی) را به کمتر جایز دانسته‌اند.

شما با انتخاب نام هر کدام از مراجع عظام تقلید می‌توانید فتاوای ایشان را ملاحظه نمایید.

فتوای حضرت امام خامنه‌ای(مد ظله العالی)

Khamenei

سؤال: معامله چک و سفته مدت دار به‌صورت نقد به قیمتی کمتر از مبلغ آن که امروزه رایج است، چه حکمی دارد؟

جواب: فروش چک مدت‌دار به دیگری به کمتر یا بیشتر از مبلغ مندرج در چک جایز است و اشکال ندارد آنچه اشکال دارد و جایز نیست این است که مبلغی از کسی قرض بگیرد و در برابر آن چک مدت‌دار به مبلغ بیشتر از مبلغ قرض به او بدهد این عمل قرض ربوی است و حرام است اگر چه بعید نیست اصل قرض صحیح باشد.[۱]


[۱]. استفتاء موجود در سایت معظم له (Leader.ir).

فتوای آیت الله روحانی(دامت برکاته)

Rohani

سؤال: خرید و فروش چک به مبلغ کمتر از مبلغ مندرج در چک چه صورت دارد؟ (چک براى دو ماه دیگر باشد)

جواب: اشکال ندارد.[۱]


[۱]. استفتاء موجود در سایت معظم له.

فتوای آیت الله سیستانی(دامت برکاته)

Sistani

جواب: اگر برگشت آن به خرید دین است به کمتر از وجه آن نقدا اشکال ندارد.[۱]


[۱]. استفتاء اینترنتی از دفتر معظم له (استفتاء شماره: ۴۴۴۸۸۷ – ۱۴۳۷/۰۴/۲۴ ق).

فتوای آیت الله حسینی شاهرودی(دامت برکاته)

Mohamad hashemi

جواب: خرید و فروش چک معامله بر دین (بدهکاری) است و خرید و فروش پول معامله بر نقد است. مضافاً بر این که درباره خرید و فروش دین (بدهی) روایات وارد شده است که دلالت بر صحت و جواز آن دارد.[۱]


[۱]. استفتاء اینترنتی از دفتر معظم له (استفتاء شماره: ۹۴۷۶۰۴ – ۹۴/۱۱/۱۴).

فتوای آیت الله شبیری زنجانی(دامت برکاته)

Shobeiri

جواب: فروش پول فی نفسه جایز است و منع آن در فروش مدت‌دار به این دلیل است که حیله ربا می‌شود اما در فروش دین واقعی این محظور وجود ندارد و محظور دیگری هم برای منع از آن وجود ندارد.[۱]


[۱]. استفتاء اینترنتی از دفتر معظم له (استفتاء شماره:‌ ۲۶۶۸۸ – ۹۴/۱۱/۲۵).

فتوای آیت الله علوی گرگانی(دامت برکاته)

Alavi gorgani

جواب: بیع چک به واسطه دارا بودن اعتبار عقلایی و ارزش آن صحیح است و جزو بیع دین به دین نیست؛ چرا که یک طرف معامله پول نقد است و آنچه که بیان شد که معیار ربوی بودن در این نوع بیع وجود ندارد، صحیح می‌باشد؛ چرا که پول از جمله معدودات است و مکیل و موزون نیست.[۱]


[۱]. استفتاء اینترنتی از دفتر معظم له.

فتوای آیت الله محقق کابلی(دامت برکاته)

kaboli

جواب: در فرض سؤال اینجانب خرید و فروش چک را به کمتر از مبلغ محتوای چک جایز نمی‌دانم.[۱]


[۱]. استفتاء اینترنتی از دفتر معظم له.

فتوای آیت الله گرامی(دامت برکاته)

Gerami

جواب: چک نیز همانند پول است و خرید آن همانند خرید و فروش پول است، منظور آن است که چک مدرک پول می‌باشد و اگر چک از بین رفت طلب باقی است.[۱]


[۱]. استفتاء اینترنتی از دفتر معظم له.

فتوای آیت الله مکارم شیرازی(دامت برکاته)

Makarem

جواب: خرید و فروش پول جنبه عقلایی ندارد، هیچ وقت در بازار کسی صد هزار تومان را به صد و ده هزار تومان نمی‌فروشد ولی چک جنبه عقلایی دارد و از آنجایی که وجه آن جزء معدود حساب می‌شود خرید و فروش آن با تفاوت مانعی ندارد.[۱]


[۱]. استفتاء اینترنتی از دفتر معظم له (استفتاء شماره:‌ ۹۴۱۱۱۴۰۱۷۶).

فتوای آیت الله هاشمی شاهرودی(دامت برکاته)

Mahmod hashemi

جواب: فروش چک به کمتر از مبلغ مذکور در آن مصداق تنزیل و فروش دین است که جایز است و ربطی به معدود بودن و یا نبودن پول ندارد.[۱]

سؤال: حکم خرید چک مدت دار که بین دو نفر معامله شده است، و بنده به عنوان شخص ثالث آن را خریداری نموده ام، چیست؟

جواب: در صورتی که به نحو نقد باشد جایز است.[۲]

سؤال: خرید و فروش چک به مبلغ مندرج در چک بانکى چه صورتى دارد؟ (مثلاً چکی که مربوط به دو ماه دیگر باشد)

جواب: اگر چک سند دین واقعى باشد، جایز است دین را به مبلغ مساوى یا حتى کمتر به صورت نقد فروخت و اما فروشش به طور نسیه جایز نیست.[۳].


[۱]. استفتاء اینترنتی از دفتر معظم له (استفتاء شماره:‌ f۵d۲۳۵۶۵d۴).

[۲]. استفتاء اینترنتی از دفتر معظم له (۹۲/۰۷/۲۰).

[۳]. استفتاء اینترنتی از دفتر معظم له (۹۰/۰۶/۲۷).

احکام و استفتائات پول و بانک

ضمانت سود انتظاری

در یکی از مواد قرارداد مشارکت مدنی بانک ها چنین شرط شده است که: شریک(مشتری) متعهد گردید تسهیلات دریافتی را در موضوع مشارکت به نحوی به کار گیرد که در پایان دوره مشارکت سود مورد انتظار بانک محقق شود و اگر این سود محقق نشد هرچند مشتری به عنوان یکی از شرکا در این عدم تحقق سود مقصر…

شرط خرید کالا توسط مشتری در سلف

آیا در قرارداد سلف، خریدار می تواند با فروشنده شرط نماید که جنس خریداری شده را در سررسید، فروشنده از خریدار به قیمتی که الان معین می کنند بخرد؟

جریمه در قرض

مقدمه استفتاء مورد نظر در دسترس نمی باشد. شما با انتخاب نام هر کدام از مراجع عظام تقلید می‌توانید فتاوای ایشان را ملاحظه نمایید. فتوای حضرت امام خمینی(رضوان الله تعالی علیه) استفتاء مرجع مورد نظر در دسترس نمی باشد.فتوای حضرت امام خامنه‌ای(مد ظله العالی) شماره استفتاء:…
۱ از ۱۹

حکم شرعی بیت کوین از نظر مراجع تقلید

تا زمانی که این ارز پشتوانه دقیق و روشن مثل حمایت بانک مرکزی کشور را نداشته باشد بدون پشتوانه و ارزش است و اگر اقتصاد کشور را بر اساس آنچه کارشناسان اقتصادی می گویند با پولشویی ها و دور زدن حق حاکمیت به خطر بیندازد از نظر شرع بدیهی است که دارای اشکال است.

حکم فقهی پرداخت تسهیلات جعاله بانکی بابت حقوق کارکنان

حقوق کارکنان، بدهی‌ای است که فعال اقتصادی به کارکنان خود دارد و متعهد است بپردازد و لذا از مصادیق خدمت محسوب نمی‌شود تا بانک بتواند به چنین مواردی تسهیلات جعاله بپردازد و در صورتی که پرداخت شود بانک نمی‌تواند در ازای این تسهیلات سود دریافت نماید؛ هرچند امکان تأمین نقدینگی برای…

اعلام قیمت نقد در فروش نسیه

سوال: آیا در خرید و فروش نسیه لازم است حتماً فروشنده قیمت نقدی و نسیه کالا را اعلام کند؟ یا اگر فقط قیمت نسیه را اعلام کند معامله صحیح است؟

مصرف تسهیلات فروش اقساطی برای پرداخت بدهی

سوال: از بانک تسهیلات فروش اقساطی دریافت کردم و بانک به من وکالت داد تا با آن پول خودرو برای بانک بخرم و سپس آن را از طرف بانک و با مبلغی بیشتر به صورت اقساطی به خودم بفروشم. اما بنده آن را برای خرید خودرو مصرف نکردم وظیفه بنده الان چیست؟ با توجه به اینکه بانک با تلقی اینکه به…

تخفیف در معامله نسیه

سوال: اگر فردی کالایی را به صورت نسیه خریداری کند و قبل از سررسید بخواهد قیمت کالا را پرداخت نماید آیا برای فروشنده لازم است که در قیمت کالایی که فروخته تخفیف بدهد؟
۱ از ۲

کارمزد قرض‌الحسنه

سوال: زمانی که از بانک‌ها قرض‌الحسنه دریافت میکنیم مبلغی را به عنوان کارمزد علاوه از اصل قرض از ما دریافت می‌کنند آیا پرداخت این مبلغ جایز است؟

استفتاء/ قرض به شرط زیاده یا سپرده‌گذاری

شرط زیاده در قرض دو گونه است: عینی و حکمی. در زیاده عینی پرداخت کالا یا مبلغ اضافه شرط می‌شود؛ مثلا قرض دهنده می‌گوید: ده میلیون تومان به تو قرض می‌دهم به شرط اینکه یک میلیون تومان اضافه به من پس بدهی یا فلان کالایی را به من بدهی. در زیاده حکمی انجام کاری شرط می‌شود؛ مثلا…

شیوه محاسبه کارمزد وام قرض الحسنه

بانک‌ها برای محاسبه کارمزد پرداخت قرض‌الحسنه این هزینه‌ها را داخل می‌کنند: ۱- هزینه تبلیغاتی که برای تشویق مردم برای افتتاح حساب قرض‌الحسنه می‌کنند؛ ۲- هزینه‌های جمع‌آوری قرض ۳- هزینه‌های جوایزی که به مردم پرداخت می‌کنند برای قرض دادن به بانک ۴- هزینه‌های کارمندان، ساختمان، آب،…